top of page
headerTopCanon-logo.jpg

Wat is TopCanon?

TopCanon is een extra module om naast TopOntdekkers extra aandacht te geven aan geschiedenis. Deze module biedt 50 opdrachtkaarten die aansluiten op de 50 vensters van de Canon van Nederland. Deze kaarten zitten in een map maar zijn ook te vinden in de digitale leeromgeving. 

lotte_geschiedenis-boeken.png

Werkwijze TopCanon

Werkwijze in het kort:

​

  • Van groep 5 t/m 8 worden de 50 onderwerpen behandeld. 

  • De leerling kiest een kaart en maakt deze zelfstandig of in tweetallen. 

  • Indien de leerkracht een klassikale introductie wil geven over het onderwerp, kan dit natuurlijk.

  • De verwerking van elke opdrachtkaart duurt 1 á 2 lessen.

  • De verwerking van elke opdracht wordt in het TopCanon doeboek gedaan, zo wordt er in vier jaar een geschiedenisportfolio gecreëerd van de hele Canon van Nederland.

​

Bekijk hier alle 50 vensters van Canon van Nederland

TopCanon doeboek

Een belangrijk onderdeel van TopCanon is het doeboek. Een stevig doeboek met ruimte voor de verwerking van elke opdrachtkaart. Hier wordt van groep 5 t/m groep 8 in gewerkt zodat het een volledig geschiedenisportfolio wordt van de Canon van Nederland.  

TopCanonDoeboek-800x600px.jpg
TopCanon_map-1000px.png

TopCanon mappenset 

Alle 50 onderwerpen binnen TopCanon hebben een eigen opdrachtkaart die zelfstandig door de leerling gedaan kan worden. Deze opdrachtkaarten zitten in een mappenset die handig gesorteerd zijn per tijdvak. 

Digitale omgeving

Bij TopCanon zit een rijke digitale omgeving. Hierin zijn alle opdrachtkaarten digitaal te openen. Ook zijn hier doelenkaarten, filmpjes, gefilterde internetbronnen en afbeeldingen te vinden. Deze bronnen zijn nodig om de opdrachten te kunnen maken. 

TopCanon_Jaarlicentiekopie.jpg
Tijdlijn-TopCanon-bannersmall.jpg

TopCanon tijdlijn

Een overzichtelijke tijdlijn op schaal waarin alle tijdvakken duidelijk te zien zijn. Onder elk tijdvak staan nummers, deze komen overeen met de nummers van de opdrachtkaarten. Bij elke afgeronde kaart wordt er klassikaal een sticker geplakt op de tijdlijn. Zo groeit de tijdlijn met de klas mee, van groep 5 t/m 8. Elke groep 5 start met een eigen nieuwe tijdlijn.

bottom of page